
 

INTERPRETATION:   IIAR SC 2019-2 
 
SUBJECT:   Leak Testing After Routine Maintenance 
 
  
BACKGROUND: IIAR 6, Section 5.5.3 requires that leak tests are to be performed 

after ITM tasks that require opening the system. A.5.5.3 references 
IIAR 4 and IIAR 5 for guidance on test and leak pressures. IIAR 5 
specifies that leak tests must be performed at “design pressure or a 
pressure specified in the engineering design” (ASME B 31.5 also 
indicates this).  However, leak testing at design pressure after 
routine maintenance is impractical. Examples of such routine 
maintenance activities might include: 

 
• Changing an oil filter(s) or coalescing element(s) on a compressor 

• Replacing a strainer basket within a strainer on a valve group 

• Replacing an atmospheric relief valve that doesn’t have a 3-way 
valve 

• Replacing a hydrostatic/internal relief valve or a control valve 
within a valve group 

  
In some cases, leak test pressure at design pressure might be 
applied to relief valves which would not hold that pressure and is 
also impractical.   

  
QUESTION 1: Please clarify the appropriate leak test pressures for leak testing 

after routine maintenance activities that do not involve repair, 
modification or expansion of the system. Would using the design 
operating pressure be sufficient to be compliant with “a pressure 
specified in the engineering design” for such maintenance 
activities? 

   
ANSWER 1: For parts of the system operating at 15 psig or greater, leak testing 

should be performed using the highest pressure that the tested 
portion of the system will experience during a normal operational 
cycle, which may include defrost cycles, standby (off cycle) or other 



 

conditions. For portions of the system that operate at less than 15 
psig, the test should be performed at the greater of 15 psig or the 
highest pressure that the tested part of the system will have during 
a normal operational cycle, which may include defrost cycles,  
standby (off cycle), or other conditions.    

 
QUESTION 2: Please also clarify the time frame required for proving system 

tightness. 
 
ANSWER 2: The time frame for proving system tightness during leak testing 

after routine maintenance tasks need not be extensive, but should 
be sufficient for all mating surfaces (e.g. seals, joints, gaskets and 
etc.) to be checked using conventional methods (e.g., bubble test, 
leak detectors, sulfur sticks).  

 
 
COMMITTEE 
ACTION:   Add informative appendix statements to IIAR 6 indicating that leak 

testing at the worst-case (highest) operating pressure, but not less 
than 15 psig, is acceptable for leak testing after ITM tasks that do 
not involve repair or modification to the system.  Indicate an 
acceptable time frame for proving system tightness during leak 
testing.   

 
 


